Bildekavalkade fra havna i 2015

Bildekavalkade fra havna i 2015

2015 var nok et begivenhetsrikt år i Oslo havn - se bilder fra fjoråret her.

2015 har vært et år med store og små hendelser, her får du noen smakebiter fra året.

Året startet 14. januar med leveringen av to av i alt åtte elektriske stablekraner (RTG- kraner) som skal til den nye containerterminalen på Sjursøya. Grytidlig på morgenen ankom kranene med den finske båten «Meri Turku» fra Gdynia i Polen. Ferden gikk fint, men var ikke helt uten små værmessige utfordringer. Sterk sidevind og sjø på overfarten førte til at båten måtte legge inn en ekstra stopp i Tyskland før værforholdene i Kattegat tillot videre reise.

Bildekavalkade fra havna i 2015
Svein Olav Lunde, teknisk direktør i Oslo Havn KF (til høyre) og Edvin Wibetoe (nå Yilport) ønsker kranene velkommen til Oslo.


Ny containerterminaloperatør
Yilport - den nye containerterminaloperatøren på Sjursøya -  startet opp 4. februar. Det ble en rekordrask, men også utfordrende oppstart med bare tre dagers overgang med innføring av nytt utstyr og nye systemer.
Yilport har gjennom året fått driften på plass og har uttalt at de har ambisjoner om å utvikle Sjursøya containerterminal videre. 

Bildekavalkade fra havna i 2015
Yilports, Eryn Dinyovszky på Sjursøya Container terminal. Foto: Øyvind Ludt / Moderne Transport

 
Øybåtene mer tilgjengelig for de reisende
Båtene til øyene har gått fra Vippetangen i nesten 100 år. 15. mars startet en ny epoke da den nye øybåtterminalen på Rådhusbrygge 4 ble tatt i bruk. Øyene i Oslo byr på fantastiske friluftsopplevelser, og nå kan flere oppdage øyparadiset ute i fjorden, bare en kort båtreise unna. Oslo Havn bygget den nye øybåtterminalen på oppdrag fra Ruter.

Bildekavalkade fra havna i 2015
Daværende miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby åpnet den nye terminalen sammen med Ruters adm. dir, Bernt Reitan Jenssen, styreleder i Oslo Havn, Bernt Stilluf Karlsen og havnedirektør Anne Sigrid Hamran.

Stor beredskapsøvelse i havna
27.-29. april fikk over 40 etater og virksomheter øvet sitt beredskapsarbeid under Harbour Ex15, som var Norges største sivile beredskaps- og samordningsøvelse til nå. Øvelsen fant sted i Sydhavna, og evalueringen av øvelsen viser at evnen til håndtering var god. De ulike aktørene jobber videre for enda bedre samordning. Oslo Havn jobber systematisk med de største aktørene i Sydhavna for å sikre effektiv koordinering i sitt sikkerhetsarbeid for området.

Bildekavalkade fra havna i 2015
Stor øvelse. Nødetatene var godt synlig i havneområdet under beredskapsøvelsen Harbour Ex 2015. Foto: DSB

Transportmesse i Munchen
Oslo Havn deltok på fellesstanden "Ports of Norway" med havnene i Bergen, Stavanger, Larvik, Grenland og Kristiansand på den store transport- og logistikkmessen i München 5- 8 mai. Utstillingen samler 2050 utstillere fra 62 land.

Bildekavalkade fra havna i 2015

Sydende liv på Havnelangs på Havnepromenaden
Oslo Havn hadde sitt årlige arrangement Havnelangs søndag 14. juni. I år inneholdt arrangementet åpning av havnepromenaden. Godt over 10 000 mennesker var innom havna og besøkte en eller flere av de 38 postene med aktiviteter for store og små. Sett av 5. juni for neste års Havnelangs!

Bildekavalkade fra havna i 2015
Populær Elias. Mange barn ville være med Eliasbåten ut på sjøen.
Bildekavalkade fra havna i 2015
Imponerte. Freestylelaget Psysix show i utendørsparken på Filipstad trakk et stort publikum på årets Havnelangs.

11 000 båtpassasjerer på én dag
At Oslo er Norges største passasjerhavn var lett å se da fire cruiseskip besøkte hovedstaden 16. juni. Louis Aura lå ved Vippetangen, Mein Schiff 4 på Søndre Akershuskai, Regal Princess på Filipstad, mens «Seven Seas Voyager» lå til kai på Revierkaia. Sammen med de faste ruteskipene Kielfergen, Color Fantasy, Fredrikshavnbåten, Stena Saga og Københavnbåten, Crown Seaways var det over 11 000 båtpassasjerer i Oslo denne dagen.

Bildekavalkade fra havna i 2015
Regal Princess til kai i Oslo, og med palmer og godt vær var det nesten en karibisk stemning på Filipstad-kaia denne junidagen.

Osloasfalt fraktes sjøveien for gjenvinning
Oslo Havn har satt seg store mål om mer gods, og er stadig på jakt etter nye typer gods som kan gå sjøveien. 22. september var Norsund første båt som fraktet asfaltfres fra Oslos gater til gjenvinning på Lemminkainens asfaltfabrikker flere steder i landet. Asfalt kan gjenvinnes 100 % og bruk av returasfalt sparer ikke-fornybare ressurser, energi og gir lavere utslipp av klimagasser, og det er smart for miljøet å frakte dette sjøveien.

Oslo havn har i år også hatt utskiping av tømmer, og skogbruksselskaper har vist stor interesse for tømmer gjennom Oslo havn.

Bildekavalkade fra havna i 2015

To topp moderne, stillegående kraner på plass i Oslo
Containerkranene til Norges største containerhavn ankom sjøveien til Sjursøya i september. De nye kranene er spesielt fargesatt for å passe inn i landskapet. Oslo er en bynær havn og Oslo Havn KF er opptatt av å ta i bruk nyeste teknologi for å sikre lavest mulig støy fra kranene.

Bildekavalkade fra havna i 2015
De nye containerkranene på Sjursøya er blant verdens mest moderne elektriske, stillegående nullutslippskraner. Foto: Øyvind Martinsen

Havnemøtet
Godt over 100 av havnas kunder og samarbeidspartnere fant veien til Maritimt Museum og årets Havnemøte 22. september. Her fikk de høre styreleder, Bernt Stilluf Karlsen, fortelle om de mange endringer som har skjedd i havna siden 2000.

Bildekavalkade fra havna i 2015

Containerkunst i Sydhavna-krysset
Containerkunstverket Kubikk av den svenske kunstneren Michael Johansson er lett synlig ved inngangen til Sydhavna. Kunstverket fikk sitt navn etter en navnekonkurranse, og er et spleiselag mellom Statens vegvesen og Oslo Havn KF.

Bildekavalkade fra havna i 2015

Ny adkomst til Norges største godshavn
Det nye sydhavnakrysset ble åpnet 13. november og dermed fikk godshavna i Sydhavna en mer effektiv adkomst via et lokk over Mosseveien. Like viktig var det at vi dermed kunne stenge Ormsundbommen for havnetrafikk. Nedre Bekkelaget skoles elever har fått en tryggere skolevei og nabolaget slipper tungtrafikk.

Bildekavalkade fra havna i 2015
Svein Røed fra Statens vegvesen klippet snoren, med blant annet havnedirektør Anne Sigrid Hamran og Are Kjensli, adm. dir i NHO Logistikk og Transport.
Bildekavalkade fra havna i 2015
Havnedirektør Anne Sigrid Hamran og rektor ved Nedre Bekkelaget skole, Stein Arne Andersen stengte Ormsundbommen for godt.

Siste containerbåt til Ormsundterminalen
Amerdjik ble siste containerbåt på Ormsundterminalen og satte dermed sluttstrek for 33 års containerdrift på terminalen. Etterhvert vil også kranene forsvinne fra Ormsund. Det vil fortsatt være havnedrift på Ormsund, og vi jobber nå med å fylle terminalen med ny aktivitet som er forenlig med lokaliseringen her. Vi ser frem til å åpne Sjursøya Containerterminal for alle containerne i Oslo i 2016.

Bildekavalkade fra havna i 2015

 

Vi avslutter årets bildekavalkade med et stemningsbilde fra Akershusstranda som i løpet av året har blitt et triveligere område å ferdes i, med nytt dekke og nye møbler.

Bildekavalkade fra havna i 2015
Vær så god sitt. Sittemøbelet formet som en livbøye lyser opp på Akershusstranda.